Να γελάς ή να χαμογελάς;

smile-2015530_960_720

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο γέλιο και το χαμόγελο. Άλλοι θέλουν να κάνουν τους ανθρώπους να γελούν και άλλοι να κάνουν τους ανθρώπους να χαμογελούν. Τι σημαίνει όμως να γελάς και τι να χαμογελάς;

Τη σημερινή εποχή υπάρχει ένα μπέρδεμα για το τι επιλέγει ο καθένας μας να κάνει. Αυτός που επιλέγει να γελά, αισθάνεται χαρούμενος, αλλά αυτός που επιλέγει να χαμογελά, αισθάνεται ευτυχισμένος. Ποιο λοιπόν είναι πιο σημαντικό; Τι πετυχαίνεις με το ένα και τι με το άλλο;

Για να είμαστε ρεαλιστές, ποιος δε θέλει να συναναστρέφεται με χαμογελαστούς ανθρώπους; Αλλά και ποιος δε θέλει να συναναστρέφεται με ανθρώπους που τους κάνουν να γελούν; Είναι αποδεδειγμένο ότι το χαμόγελο μάς κάνει πιο ελκυστικούς! Το χαμόγελο μάς δίνει αυτοπεποίθηση και κουράγιο. Είναι σημαντικό να ξεκινάς την ημέρα σου με χαμόγελο. Η διαφορά έγκειται στο ότι το χαμόγελο μπορεί να είναι παροδικό, ενώ το γέλιο μπορεί να γίνει παντοτινό. Ο άνθρωπος που κάνει τους άλλους να γελάνε και γελάει κι ο ίδιος, είναι ένας χαρούμενος άνθρωπος. Από την άλλη, όμως, ο άνθρωπος που κάνει τους άλλους να γελάνε, αλλά ο ίδιος δε γελάει, είναι ένας δυστυχισμένος άνθρωπος.

Το γέλιο είναι ευφυΐα. Το χαμόγελο είναι δύναμη. Πολλοί θεωρούν ταυτόσημα αυτά τα δύο· Πολλοί πιστεύουν ότι όποιος γελάει, ταυτόχρονα χαμογελάει ή και το αντίθετο! Η πραγματικότητα όμως δεν είναι πάντα έτσι. Άλλοτε το χαμόγελο είναι ψεύτικο και υποκριτικό και άλλοτε αληθινό. Όλοι όμως συμφωνούν ότι αυτά τα δύο στοιχεία είναι τα σημαντικότερα φάρμακα για την υγεία του ανθρώπου! Η ζωή του ανθρώπου εξαρτάται κατά πολύ από αυτά τα δύο. Το να γελάς δείχνει στον άλλον ότι απλά είσαι αστείος, ενώ το να χαμογελάς δείχνει απλά ότι είσαι επιθυμητός. Είναι πραγματικά δύσκολο να διακρίνουμε τι είναι πιο σημαντικό ή αν έχουν την ίδια αξία και επιρροή. Αυτό όμως που μπορούμε να διακρίνουμε για το γέλιο και το χαμόγελο είναι το πόσο μεταδοτικά είναι.

Με άλλα λόγια, όλοι θέλουμε στην παρέα μας να έχουμε έναν άνθρωπο που να μας κάνει να γελάμε, αλλά θέλουμε να ξέρουμε ότι ταυτόχρονα χαμογελάει. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να είναι πραγματικό αυτό το γέλιο και το χαμόγελο να είναι απόρροια του γέλιου του. Είναι επίσης σημαντικό να μας κάνει κάποιος να χαμογελάμε. Πηγαίνεις στην κοπέλα σου ένα τριαντάφυλλο και εκείνη χαμογελάει. Κάνεις έκπληξη στον κολλητό σου για τα γενέθλια του και εκείνος χαμογελάει. Γιατί όμως είναι διαφορετικό το γέλιο από το χαμόγελο; Στις δύσκολες στιγμές θα παρατηρήσεις ότι σου είναι πιο δύσκολο να χαμογελάσεις παρά να γελάσεις. Το γέλιο προσπαθεί να επιβάλλει στη ψυχή τη χαρά και την ευτυχία, ενώ το χαμόγελο σηματοδοτεί ότι δε χρειάζεται επιβολή για να είσαι ευτυχισμένος και το χαμόγελο βγαίνει αυθόρμητα.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη το γέλιο, διότι χαμογελούν για όσα έχουν, ενώ ένας δυστυχισμένος άνθρωπος μπορεί να γελάσει, αλλά είναι δύσκολο να χαμογελάσει ειλικρινά. Γι’αυτό οι δυστυχισμένοι άνθρωποι γελούν περισσότερο. Οι ηθοποιοί λένε ότι μπορείς πιο εύκολα να κάνεις κάποιον να κλάψει παρά να γελάσει. Το δυσκολότερο όμως είναι να τον κάνεις να χαμογελάσει. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι χαμογελούν και το χαμόγελό τους αντικατοπτρίζει το γαλήνιο εσωτερικό τους κόσμο. Το γέλιο είναι η εκτόνωση της ψυχής, το χαμόγελο το καθρέφτισμά της.

Πηγή εικόνας: pixabay.com

Παναγιώτης Μπώλος


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s