Η δύναμη της ψυχραιμίας

Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους αντιμετωπίζουν κάποιου είδους κρίση άγχους για κάποιο θέμα. Άγχος είναι αυτή η φυσιολογική σωματική και ψυχολογική αντίδραση που βιώνει ο άνθρωπος σε στιγμές απειλής ή σε στιγμές αντιμετώπισης απαιτητικών καταστάσεων. Πώς όμως μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει το άγχος; Πώς μπορεί να κάποιος σε κατάσταση άγχους να ηρεμήσει και να σκεφθεί καθαρά;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι μία: Σταμάτα να αγχώνεσαι και ηρέμησε! Προφανώς, κανείς μας δεν ηρέμησε μετά από αυτά τα λόγια, γιατί πολύ απλά δεν είμαστε ρομπότ, ώστε να κάνουμε turn off το άγχος όποτε το απαιτούμε.

Ωστόσο, για να μπορέσουμε να ελαττώσουμε το ποσοστό άγχους που νιώθουμε εκείνη τη στιγμή, θα πρέπει να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να καταλάβουμε το αν υπάρχει σοβαρός λόγος για τον οποίον θα πρέπει να αγχωθούμε ή απλά υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που εντείνουν την ποσότητα άγχους. Το άγχος, λοιπόν, είναι επιλογή! Κι όμως, επιλογή! Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το άγχος, θα το παρομοιάζαμε σαν ένα σάκο με τούβλα, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο κρεβάτι. Μπορείς να σηκωθείς το πρωί να τον πάρεις στον ώμο σου, να καταστρέψεις τη μέρα των άλλων και να καταστρέψεις και τη δική σου μέρα. Από την άλλη μεριά, όμως θα πρέπει να αφήσεις το τσουβάλι κάτω, γιατί δε σου κάνει καλό. Όπως είπαμε, είναι επιλογή σου να αγχώνεσαι.

anxiety

Δυστυχώς ή ευτυχώς οι καταστάσεις άγχους υπάρχουν στη ζωή μας και μας κρατούν σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Γι’ αυτό το άγχος είναι διαφορετικό ανά κατάσταση. Για παράδειγμα, άγχος έχει ένας που δουλεύει σε μία take away καφετέρια και έχει ουρά 20 νευριασμένων ανθρώπων, οι οποίοι περιμένουν έναν καφέ στις επτά το πρωί Δευτέρας, για να πάνε στις δουλειές τους. Άγχος έχει επίσης κάποιος που προσπαθεί να σπάσει ένα ρεκόρ σε κάποιο άθλημα και κάποιος, ο οποίος πολεμάει στο Αφγανιστάν. Το κοινό αυτών των τριών ανθρώπων είναι η ποσότητα άγχους που επιτρέπουν στον εαυτό τους να νιώσει.

Η αρχική αντίδραση κάποιου αγχωμένου, πάνω στην πίεση, είναι πάντα η λάθος αντίδραση! Όταν προκύπτει μία κατάσταση που σου προκαλεί άγχος, πάρε μία βαθιά ανάσα και σκέψου: ποιο είναι το πρόβλημα που μου προκαλεί άγχος και τι συναίσθημα μου προκαλεί αυτή η κατάσταση; Καθώς σκέφτεσαι αυτά τα δύο πράγματα, υπάρχει αρκετός χρόνος να σκεφτείς καθαρά και λογικά το τι θα κάνεις και να πάρεις μια ψύχραιμη απόφαση.

Οι άνθρωποι έχουν την τάση σε κρίσεις άγχους, να τα παρατάνε και να παραδίνονται στις καταστάσεις. Το άγχος είναι σαν τις ενοχές. Το θάρρος στις καταστάσεις άγχους δεν είναι η έλλειψη του φόβου στο να κάνεις το σωστό με συνείδηση της απόφασης σου° είναι η ικανότητα να αναγνωρίζεις το φόβο, να τον κάνεις στην άκρη και να πράξεις αυτό που πρέπει να πράξεις! Κανείς δεν πέτυχε τίποτα με το να πανικοβάλλεται. Πολλές φορές οι περισσότεροι τα παρατάμε, καθώς νιώθουμε ότι δεν έχουμε καλή ζωή, επειδή κάτι κακό συνέβη κάποια μέρα. Δεν έχεις κακή ζωή, απλά είχες μία κακή μέρα° ή απλά μία κακή στιγμή που τη συνδέεις με ολόκληρη τη μέρα και σου χαλάει όλη τη διάθεση.

Επομένως, σήκω το πρωί την ώρα που έχεις προγραμματίσει, στρώσε το κρεβάτι σου, πλύσου, φάε πρωινό. Μικρές νίκες, που θα σου δώσουν ενέργεια, για να συνεχίσεις τη μέρα σου. Και όταν σε καταστάσεις άγχους νιώσεις ότι θες να τα παρατήσεις, που σίγουρα θα το νιώσεις, μην τα παρατήσεις εκείνη τη στιγμή! Βρες μία δικαιολογία να συνεχίσεις! Αν στο τέλος η μέρα σου ήταν άσχημη, σκέψου ότι όταν γυρίσεις σπίτι να ξαπλώσεις, θα έχεις στρωμένο κρεβάτι, που εσύ το έστρωσες!

Παναγιώτης Μπώλος


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s