Γυναίκες στην πολιτική – Υπάρχει ισότητα μεταξύ των δύο φύλων; Η θέση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι αλήθεια πως η κοινωνική θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε παγκόσμια κλίμακα. Ποια είναι όμως η θέση της γυναίκας στην πολιτική; Πού βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Το Metron Ariston πραγματοποίησε σχετική έρευνα και σας παρουσιάζει τα αποτελέσματά της.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τη θέση της Ελλάδας σε σύνολο 9 χωρών. Το ακόλουθο δείγμα παρουσιάζει αποτελέσματα από Σκανδιναβικές χώρες (3), χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης (3) καθώς και χώρες της Νότιας Ευρώπης (3), μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

Χώρα Ηλικία Ποσοστό γυναικών (%) ανά χώρα Ποσοστό γυναικών (%) σε Κοινοβούλια ΑΕΠ($)/κατά κεφαλήν
Νορβηγία 38.6 50.51 39.6 61471.6
Σουηδία 40.7 50.2 43.6 46420.4
Φινλανδία 42 50.9 42 40600.9
Γερμανία 44.2 51 37 47268.4
Ηνωμένο Βασίλειο 39.6 50.8 30 41324.6
Γαλλία 39.8 51.3 25.8 39678
Ελλάδα 41.7 50.5 18.67 26680.1
Ισπανία 39.9 50.6 39.1 34526.5
Ιταλία 43.1 51 31 35896.5

Με την πολύτιμη βοήθεια του αρχισυντάκτη μας, Δημήτρη Αμπατζίδη, πραγματοποιήσαμε στατιστική ανάλυση των παραπάνω μεγεθών με σκοπό να δούμε αν κάποια από αυτά παρουσιάζουν συσχέτιση. Σχετίζεται ένα υψηλό μέσο εισόδημα με μια ευρύτερη αντιπροσώπευση των γυναικών στα κοινοβούλια κρατών της Ευρωπαϊκής ηπείρου; Η μέση ηλικία του πληθυσμού σχετίζεται με το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν βουλευτικό αξίωμα; Ας δούμε αναλυτικότερα τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης:

Συσχέτιση μεταξύ «ηλικίας» και «ποσοστού γυναικών (%) σε Κοινοβούλια»:

Στατιστική ανάλυση 1

Από το διάγραμμα δε διαφαίνεται κάποια συσχέτιση μεταξύ των ποσοτήτων της μέσης ηλικίας των μόνιμων κατοίκων και του ποσοστού γυναικών στο κοινοβούλιο στην εκάστοτε χώρα. Αναλύοντας μαθηματικά το μοντέλο προκύπτει ότι υπάρχει μια ελαφρώς αρνητική συσχέτιση μεταξύ της ηλικίας και του ποσοστού (-0,051 με πιθανότητα απόρριψης της ορθής επιλογής 89,7%). Αυτό σημαίνει ότι αναμένουμε όσο αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας μιας χώρας να μειώνεται το ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης. Εδώ η πιθανότητα απόρριψης της παραπάνω υπόθεσης είναι μεγάλη και συνεπώς η ασφάλεια στα αποτελέσματά μας μικρή, γεγονός που επιβεβαιώνει την απουσία ισχυρής συσχέτισης μεταξύ των ποσοτήτων όπως φαίνεται και από το διάγραμμα.

Συσχέτιση μεταξύ «ποσοστού γυναικών (%) ανά χώρα» και «ποσοστού γυναικών (%) σε Κοινοβούλια»:

Στατιστική ανάλυση 2

Από το διάγραμμα δε διαφαίνεται κάποια συσχέτιση μεταξύ των ποσοτήτων του ποσοστού των γυναικών και του ποσοστού γυναικών στο κοινοβούλιο στην εκάστοτε χώρα. Αναλύοντας μαθηματικά το μοντέλο προκύπτει ότι υπάρχει μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ των δύο ποσοστών (-0,311 με πιθανότητα απόρριψης της ορθής επιλογής 41,5%). Με άλλα λόγια, αναμένουμε πως όσο αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών σε μια χώρα, τόσο μειώνεται το ποσοστό των γυναικών που έχουν εκλεγεί σε αυτή. Και εδώ όμως η πιθανότητα απόρριψης της παραπάνω υπόθεσης είναι μεγάλη. Συνεπώς, δεν έχουμε ασφάλεια στα αποτελέσματά μας, άρα ούτε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των ποσοτήτων.

Συσχέτιση μεταξύ «ΑΕΠ (κατά κεφαλήν)» και «ποσοστού γυναικών (%) σε Κοινοβούλια»:

Στατιστική Ανάλυση 3

Από το διάγραμμα διαφαίνεται θετική συσχέτιση μεταξύ των ποσοτήτων του κατά κεφαλήν εισοδήματος (ΑΕΠ) και του ποσοστού γυναικών στο κοινοβούλιο στην εκάστοτε χώρα. Αναλύοντας μαθηματικά το μοντέλο προκύπτει ότι υπάρχει μια θετική συσχέτιση μεταξύ του ΑΕΠ και του ποσοστού (0,610 με πιθανότητα απόρριψης της ορθής επιλογής 8,1%). Αυτό σημαίνει ότι αναμένουμε πως όσο αυξάνεται η ποσότητα του ΑΕΠ ανά κάτοικο, τόσο αυξάνεται η γυναικεία εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο. Αποτέλεσμα που μπορούμε να δεχτούμε και μαθηματικά.

Συνοψίζοντας, από την παραπάνω στατιστική ανάλυση προκύπτουν κάποια  ενδιαφέροντα στοιχεία. Η μέση ηλικία του πληθυσμού μιας χώρας αλλά και το ποσοστό των γυναικών σε αυτή δε φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τη σχετική εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο. Από την άλλη πλευρά, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως όσο μεγαλύτερο είναι το μέσο εισόδημα σε μία χώρα (κατά κεφαλήν ΑΕΠ) τόσο μεγαλύτερη φαίνεται η γυναικεία εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας έχει ένα ποσοστό 18,67% γυναικών βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο, ήτοι 56 γυναίκες βουλευτές. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στο κοινοβούλιο, δηλαδή μόλις πάνω από την Κύπρο, τη Λετονία, τη Μάλτα και την Ουγγαρία. Παράλληλα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 107(!) σε σύνολο 193 χωρών, ενώ πιο ψηλά στην κατάταξη βρίσκονται χώρες όπως η Σαουδική Αραβία (97) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (94) αλλά και πλήθος αφρικανικών χωρών!

Στο Ελληνικό κοινοβούλιο η εκπροσώπηση των γυναικών ανά κόμμα σήμερα, έχει ως εξής:

Κόμμα Σύνολο βουλευτών Γυναίκες Βουλευτές Ποσοστό % (εσωκομματικό)
ΣΥΡΙΖΑ 144 31 21.53%
Νέα Δημοκρατία 76 12 15.79%
Δημοκρατική Συμπαράταξη 19 4 21.05%
Χρυσή Αυγή 17 2 11.76%
ΚΚΕ 15 3 20%
ΑΝ.ΕΛ 9 2 22.22%
Ένωση Κεντρώων 8 1 12.50%
Ποτάμι 6 0 0%
Ανεξάρτητοι 6 1 16.67%
ΣΥΝΟΛΟ 300 56 18.67%

 

Arithmos gunaikwn

Ως συμπέρασμα μπορούμε να πούμε πως τα ποσοστά εκπροσώπησης των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας μας είναι ακόμα αρκετά φτωχά. Δυστυχώς δε φαίνεται να υπάρχει ακόμα ισότητα όσον αφορά την εκπροσώπηση ή έστω αισθητή βελτίωση της κατάστασης, τουλάχιστον σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε μέχρι σήμερα.

Εδώ μπορείτε να βρείτε την παγκόσμια κατάταξη των χωρών όσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών στα κοινοβούλια των σχετικών χωρών: http://www.ipu.org/wmn-e/arc/classif010317.htm

Εδώ μπορείτε να βρείτε τα επίσημα στατιστικά για τους Έλληνες Βουλευτές από την ιστοσελίδα της Βουλής: http://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Ana-Koinovouleftiki-Omada/

Έρευνα του Βασίλη Παπαγεωργίου για το Metron Ariston – Στατιστική Ανάλυση: Δημήτρης Αμπατζίδης (DimitrisArtGal)

 


Μια σκέψη σχετικά μέ το “Γυναίκες στην πολιτική – Υπάρχει ισότητα μεταξύ των δύο φύλων; Η θέση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s