Μποτιλιάρισμα στην Κίνα για τη νέα πόλη

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επενδυτών προκλήθηκε στις εθνικές οδούς της Κίνας τις προηγούμενες μέρες. Αφορμή για το χάος αποτέλεσε η ανακοίνωση των σχεδίων της κινέζικης κυβέρνησης να δημιουργήσει μια πόλη τριπλάσια σε μέγεθος της Νέας Υόρκης. Η νέα πόλη παραμένει προς το παρόν ανώνυμη αλλά θα κατασκευαστεί 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πεκίνου. Επομένως επίδοξοι επενδυτές έτρεχαν να αρπάξουν την όποια ευκαιρία εμφανιζόταν για κέρδη.

2896

Την Κυριακή 2 Απριλίου το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας μέσω ανώτατων αξιωματούχων του ανακοίνωσε τα σχέδια για την περιοχή. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι θα δημιουργηθεί μια ειδική οικονομική ζώνη η οποία θα είναι απαλλαγμένη από την ρύπανση. Το πώς θα επιτευχθεί η απουσία ίχνους ρύπανσης είναι ακόμα άγνωστο, πάντως το έργο είναι σίγουρα δύσκολο μιας και μιλάμε για μια μεγαλούπολη τεράστιου μεγέθους. Παράλληλα δόθηκε προπαγανδιστικό υλικό στη δημοσιότητα ώστε να διαφημιστεί το τεράστιο αυτό εγχείρημα.

Στο κρατικό δίκτυο ειδήσεων CGTN ένας τριαντάχρονος άντρας αναφέρει πως είναι εκστασιασμένος για το έργο στο οποίο μάλιστα αδημονεί να επενδύσει, ενώ παράλληλα σχεδιάζει να μετακομίσει και ο ίδιος εκεί. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήμουν τόσο ενθουσιασμένος που δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ. Το σχέδιο είναι δώρο Θεού.»

Με κρατική εντολή τα μεσιτικά γραφεία παρέμειναν κλειστά τη Δευτέρα ώστε να μην σπεκουλάρουν στις τιμές των οικοπέδων. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το Reuters, άνθρωποι των αρχών βγήκαν στους δρόμους ώστε να προστατέψουν το κοινό από τις παράνομες αγοραπωλησίες ακινήτων.

Το κομμουνιστικό κόμμα δέχεται ισχυρές επικρίσεις για τη δημιουργία τέτοιων πόλεων, μιας και δεν είναι η πρώτη φορά. Η κριτική επικεντρώνεται στο γεγονός ότι οι πόλεις αυτές μετατρέπονται ως επί το πλείστον  σε πόλεις-φαντάσματα αφού οι προσπάθειες να φέρουν κόσμο από τα χωριά στις πόλεις δεν στέφθηκαν με επιτυχία μέχρι τώρα.

Κινήσεις και ενέργειες – όπως η προσπάθεια αστικοποίησης – από την κινεζική πλευρά αποδεικνύουν την συντονισμένη προσπάθεια της Κίνας να δημιουργήσει «μεσαία τάξη» και να αυξήσει την εγχώρια κατανάλωση. Γεγονός που όταν επιτευχθεί λογικά θα μιλάμε για τη νέα παγκόσμια δύναμη που θα ηγείται των εξελίξεων, μια Κίνα στην θέση των ΗΠΑ με αργά και σταθερά βήματα.

Του Δημήτρη Αμπατζίδη (DimitrisArtGal)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s