Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη λίστα με τα 60 καλύτερα πανεπιστήμια κάτω των 50 ετών

Σύμφωνα με τη νέα κατάταξη Πανεπιστήμιων από τους Times Higher Education (THE), το Πανεπιστήμιο Κρήτης καταλαμβάνει την 58η θέση παγκοσμίως στη λίστα με τα καλύτερα Πανεπιστήμια, τα οποία συμπληρώνουν λιγότερα από 50 χρόνια λειτουργίας.

Οι κατατάξεις Πανεπιστημίων από τους THE, αποτελούν ίσως την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια καταγραφής και αξιολόγησης ενός πλήθους στοιχείων, τα οποία συνιστούν προσδιοριστικούς παράγοντες για την ποιότητα ενός πανεπιστημίου. Η ποιότητα της διδασκαλίας και της έρευνας αλλά και της «μεταφοράς γνώσης» (ορίζεται ως η πρακτική μεταφορά των γνώσεων στην αγορά εργασίας με την συνεπακόλουθη αύξηση απολαβών) καθώς και οι διεθνείς προοπτικές του εκάστοτε ιδρύματος αποτελούν τις βάσεις της μεθοδολογίας. Από τους παραπάνω πυλώνες, προκύπτουν 13 δείκτες, βάσει των οποίων γίνεται η κατάταξη των πανεπιστημίων.

yur2017-methodology-graphic THE.jpg
Οι 13 δείκτες που ακολουθούν οι THE για τον καθορισμό της κατάταξης. ΠΗΓΗ: TIMES HIGHER EDUCATION

Πιο συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης παρουσίασε ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις σε κάποιους από τους παραπάνω επιμέρους δείκτες. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως κατέλαβε την 30η θέση μεταξύ των πανεπιστήμιων που ιδρύθηκαν από το 1967 μέχρι το 1985. Μάλιστα, στο δείκτη απήχησης έρευνας (πραγματοποιείται με κριτήριο τον αριθμό των αναφορών-βιβλιογραφικών παραπομπών), το Πανεπιστήμιο Κρήτης φιγουράρει στην 26η θέση.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποτελεί το μόνο από τα ελληνικά ιδρύματα τα οποία περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα με τα καλύτερα Πανεπιστήμια κάτω των 50 ετών, ενώ παρουσίασε ανοδική πορεία από πέρυσι όπου βρισκόταν στο νούμερο 66 της σχετικής κατάταξης. Πάντως, η κατάταξη του, όπως φαίνεται και παρακάτω, παραμένει σχετικά σταθερή τα τελευταία χρόνια παρά τις συνεχιζόμενες δυσκολίες με τις οποίες έρχονται τα ιδρύματα τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα. Το παραπάνω γεγονός, μάλιστα, αναφέρθηκε και σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

panepisthmio krhths rankings
Η θέση του Πανεπιστημίου Κρήτης στη σχετική κατάταξη (2012-2017) 

 

Δείτε εδώ τη σχετική κατάταξη: Times Higher Education (THE)

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κρήτης: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε άνοδο και πρώτο στην Ελλάδα

Του Βασίλη Παπαγεωργίου


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s