Ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί μετά θάνατον;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δύναται να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα και για διάστημα μεγαλύτερο των 10 λεπτών μετά το θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Καναδικό περιοδικό Νευρολογικών Επιστημών (Canadian Journal of Neurological Studies). Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ομάδα Καναδών ερευνητών Νευρολογίας, ενώ επικεφαλής της ομάδας έρευνας ήταν η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο (The University of Western Ontario), Loretta Norton.

Loretta Norton
Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Loretta Norton

Πιο συγκεκριμένα, οι εννέα ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα (σ.σ. ηλεκτροεγκεφαλογραφική καταγραφή) 4 ασθενών οι οποίοι είχαν διαπιστωθεί ως κλινικά νεκροί. Μολονότι οι 3 από τους 4 ασθενείς σταμάτησαν να έχουν ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο τους λίγο πριν την παύση των καρδιακών παλμών, ο ένας εκ των τεσσάρων ασθενών παρουσίασε εμφανή εγκεφαλική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν (εγκεφαλικά) κύματα σχεδόν όμοια με τα κύματα Δέλτα, τα οποία εμφανίζονται κατά το στάδιο του βαθύ ύπνου. Σε όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως διαπιστώθηκε μικρή διαφορά στην εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τα προσεχή λεπτά μετά το θάνατο τους. Παρ’όλα αυτά, οι ερευνητές δεν μπορούν, προς ώρας, να εξηγήσουν  πώς γίνεται να υπάρχει εγκεφαλική δραστηριότητα για αρκετά λεπτά μετά το θάνατο στην περίπτωση του τέταρτου ασθενή. Η  συγκεκριμένη έρευνα χρήζει περισσότερης μελέτης στο άμεσο μέλλον σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι προσθέτουν πως τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας αποτελούν μία «ιατρική και ηθική πρόκληση».

“Oι μεταθανάτιες εμπειρίες που βιώνουν κάποιοι άνθρωποι, ίσως αποκτούν εξήγηση, κρίνοντας τη δραστηριότητα του εγκεφάλου για μερικά λεπτά μετά το θάνατο.”

Τα κυριότερα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν αφορούν τη δωρεά οργάνων και πιο συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα μετά το θάνατο στο οποίο θα μπορούν να αφαιρούνται τα όργανα του ασθενούς. Προκύπτει επίσης το ερώτημα του πότε θα πρέπει να θεωρείται κάποιος νεκρός, ενώ οι «μεταθανάτιες εμπειρίες» (near death experiences) που υποστηρίζουν πως βιώνουν κάποιοι άνθρωποι, ίσως αποκτούν εξήγηση, κρίνοντας τη δραστηριότητα του εγκεφάλου για μερικά λεπτά μετά το θάνατο. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν ασθενή που «επανέρχεται» στη ζωή (π.χ με καρδιοαναπνευστική ανάνηψη) να μπορέσει να συγκρατήσει τις μνήμες από τα «όνειρά» του κατά το σύντομο διάστημα του (κλινικού) θανάτου του, είτε λόγω της κατάστασής του, είτε λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που έλαβε στην πορεία. Σε θεωρητικό επίπεδο όμως και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αυτές οι «εμπειρίες» θα μπορούσαν, δυνητικά, να εξηγηθούν. Τα παραπάνω ηθικά και ιατρικά διλήμματα γίνονται πιο σύνθετα, αν συνυπολογίσει κανείς μια σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (University of Washington) η οποία απέδειξε ότι πολλά γονίδια εμφανίζουν δραστηριότητα έως και 48 ώρες μετά το θάνατο.

Παρ’όλα τα παραπάνω, το αιώνιο ερώτημα του «αν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο» παραμένει άλυτο, και ίσως παραμείνει έτσι για πάντα.

 

Του Βασίλη Παπαγεωργίου


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s