Ρωσοαμερικάνικες εξελίξεις Β.Κορέα και Συρία

Ο κλοιός γύρω από τον Άσαντ στενεύει. Ναι, αναφέρομαι πάλι στην Συρία διότι είναι το πλέον σημαντικότερο γεγονός που λαμβάνει χώρα στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια, μετά την ανατροπή του Καδάφι της Λιβύης και του Μουμπάρακ της Αιγύπτου. Η Ρωσία και η Κίνα υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπαάθ(γι’ αυτό και δεν έχει πέσει ο Άσαντ και πιθανόν και να μην πέσει). Η Ρωσία διότι έχει στρατιωτικές βάσεις και η Κίνα διότι αν πέσει η Συρία, σειρά έχει το Ιράν και μετά το Ιράν βάλλεται το υπό Κινεζική επιρροή Σιν-Γιανγκ.

Υπάρχουν όμως δύο ενδιαφέρουσες εξελίξεις τις τελευταίες μέρες που θεωρώ πως έχουν άμεση σχέση με το θέμα <> αν και για πολλούς πιθανόν η σύνδεση των γεγονότων να είναι αυθαίρετη και δεν υφίσταται. Το πρώτο γεγονός έχει να κάνει με την κατάργηση της αντιπυραυλική ασπίδας γύρω από το… Ιράν, όπως μέχρι τώρα μας έλεγαν από το ΝΑΤΟ. Τι έγινε; Ξαφνικά το Ιράν και τα πυρηνικά του δεν αποτελούν κίνδυνο;(!) Όχι! Σαφώς και όχι. Και ποτέ δεν αποτελούσαν. Η αντιπυραυλική ασπίδα δεν στρεφόταν κατά του Ιράν, όπως μας άφηναν να πιστεύουμε αλλά κατά της Ρωσίας. Απόδειξη είναι ότι υπήρχε αντιπυραυλική βάση στην Αντάλια και οι Ρώσοι χαζοί δεν είναι. Κατάλαβαν πως η ασπίδα στρεφόταν εναντίον τους. Η κατάργησή της λοιπόν είναι ένας τρόπος για να καλοπιάσει η Αμερική την Ρωσία. Και γιατί να το κάνει αυτό; Μα για την Συρία φυσικά.
Κι αν αυτό θεωρείται τραβηγμένο τότε πόσο τραβηγμένη μπορεί να θεωρηθεί η υπόθεση(το τονίζω..υπόθεση)που θα ακολουθήσει.
Όλοι λίγο πολύ κάτι έχουμε ακούσει για την Β. Κορέα η οποία προβληματίζει με την συμπεριφορά της και τους λεονταρισμούς της τον τελευταίο καιρό. Γιατί όμως συμπεριφέρεται έτσι; Και τι σχέση έχει αυτό με την Συρία; Υπάρχει λοιπόν μια πολύ καχύποπτη θεωρία η οποία βασίζεται στις καλές σχέσεις Συρίας-Β. Κορέας-Κίνας (μη ξεχνάμε.. η Κίνα υποστηρίζει τον Άσαντ). Και η θεωρία αυτή λέει πως η συμπεριφορά της Β. Κορέας λειτουργεί ως αντιπερισπασμός υπέρ του Άσαντ. Είναι χαζό να θεωρούμε ότι η Β. Κορέα μπορεί να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο; Όχι. Και αυτό γιατί ο αρχηγός τους κράτους της Β. Κορέας είναι κάπως παράφρον.
 Η Β. Κορέα δεν αποτελεί κίνδυνο ωστόσο διότι αν τολμήσει και <> που θα σημάνει έναν τέτοιο πόλεμο, την επόμενη η μέρα θα έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη, καθώς διαθέτει μία με δύο πυρηνικές κεφαλές μόνον. Όμως ο εν δυνάμει κίνδυνος να <> που θα στείλει πύραυλο στην Αμερική υποχρεώνει την Αμερική να απασχολεί ορισμένες στρατιωτικές δυνάμεις για την ασφάλειά της και να πονοκεφαλιάζει και γι’ αυτόν τον λόγο, στερούμενη την απρόσκοπτη συγκέντρωση στο θέμα της Συρίας.
Τραβηγμένη υπόθεση. Σίγουρα. Την άκουσα από έναν καθηγητή μου (όνομα δεν θα πω) στη σχολή μου. Καλό θα ήταν να την έχουμε στα υπόψη μας ωστόσο. Άλλωστε είναι μία πρόβλεψη για του τι μπορεί να συμβαίνει, κι όταν προβλέπεις παίρνεις το ρίσκο να διαψευστείς.
Χρήστος Μ. Φοιτητής Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s