Η Δημοκρατία του αποπροσανατολισμού

Δε συνηθίζω να γράφω πολιτικά άρθρα. Θεωρώ πως δεν το έχω.
Η μόνη μου επαφή με την πολιτική τα τελευταία χρόνια έγκειται στην εξαργύρωση του αναφαίρετου δικαιώματός μου να ψηφίσω, δικαίωμα που σαν άνθρωπος και κυρίως σα γυναίκα δεν απέκτησα εύκολα. Επιλέγω λοιπόν…να το τιμώ.

Λίγο πριν φτάσω στην κάλπη, για να ψηφίσω τον μονόφθαλμο μεταξύ των τυφλών, παρατηρώ την κατάσταση που επικρατεί γύρω μου και αναρωτιέμαι για πολλά.
Αρχικά, συνειδητοποιώ για τα καλά πως αυτή η κατ’ επίφαση Δημοκρατία που λέω στους μαθητές μου να συγκρατήσουν ως όρο (είναι πιασιάρικος και αρέσει κτλ) .. είναι πλέον γεγονός. Αποκλείεται αυτό το πολιτειακό αίσχος που βιώνει η σύγχρονη Ελλάδα να είναι το δημοκρατικό πολίτευμα που μας μάθαινε ο δάσκαλός μας στο δημοτικό για την χώρα μας τον 5ο αιώνα π.Χ.
Διαφάνεια, αξιοκρατία, ισότητα, ισονομία, δικαιοσύνη.. όλα ανύπαρκτα. Θα ήθελα τόσο πολύ να πείσω τον εαυτό μου πως έστω κι ένα απ’ αυτά εξακολουθεί να υφίσταται και ν’ αφήσω την υπερβολή ,που φύσει με διέπει, να κατακλύσει θετικά τις σκέψεις μου και να χαμογελάσω. Αλλά δε θέλω να πάω χαμογελώντας να ψηφίσω τον Κύκλωπα της εκλογικής αναμέτρησης. Γιατί δε χαίρομαι.
Να χαμογελάσω για το τηλεοπτικό έκτρωμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον μας την χθεσινή ημέρα; Πολιτικοί που απαξιώνουν την ανθρώπινη υπόσταση..κι από την άλλη ένα ολόκληρο σύστημα, τόσο μα τόσο ξεπεσμένο που αδυνατεί να δει την ουσία των πραγμάτων. Γι’ ακόμα μια φορά μας αποπροσανατολίσατε. Συγχαρητήρια.
Αν είχε φροντίσει η εκάστοτε κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών να εξαλείψει τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, αν μη τι άλλο να τα ελαχιστοποιήσει, πού επάνω θα πατούσαν κάποιοι για να στηρίξουν την απάνθρωπη ιδεολογία τους;
Αν δεν είχες ψηφίσει, απαίδευτε πολίτη και συμφεροντολόγε άνθρωπε, αυτά τα ανδρείκελα της Δημοκρατίας, πώς θα είχαμε φτάσει εδώ;
Η Δημοκρατία ,έχετε μπερδευτεί, στηρίζει την προαίρεση και την ελεύθερη βούληση, την οποία όμως κατευθύνει μέσω της υγιούς Παιδείας..δε στηρίζει τις οποιεσδήποτε αυτοκτονικές επιλογές. Γιατί κάθε ..ελεύθερη επιλογή..δεν είναι απαραίτητα ορθή! Μήπως συγχέετε τη Δημοκρατία με την αναρχία; Γιατί τα ολοκληρωτικά καθεστώτα τότε εμφανίζονται, όταν η ελευθερία καταντά ελευθεριότητα.
Διάβασα πως «..δε μπορείς να συζητάς μ ‘έναν φασίστα..γιατί αυτός εκφράζει ένστικτα, ενώ εσύ πνεύμα. Στο μπρα ντε φερ των media δεν υπάρχει περίπτωση το πνεύμα να κερδίσει τις εντυπώσεις απέναντι στο θριαμβικό κτήνος του αυτονόητου. Το εμβατήριο δημιουργήθηκε για να υπερκαλύπτει τις σονάτες..»
«Αν σε κάθε κραυγή απαντάς μ’ένα άρθρο..» ,τότε αυτό εδώ είναι το δικό μου.
Έλενα Φαλίδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s