Η δημοσκόπηση του Μέτρον Άριστον για τις επερχόμενες Κοινοβουλευτικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση του Μέτρον Άριστον έληξε χθες το βράδυ, όχι αισίως όμως. Αναγκάστηκε να λάβει τέλος εσπευσμένα διότι «κάποιος» -το κάποιος σε ομοιωματικά, γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος είναι- αποφάσισε να στείλει τη δημοσκόπηση αποκλειστικά σε ομοϊδεάτες του, παρακινώντας τους να ψηφίσουν μια συγκεκριμένη επιλογή(Χρυσή Αυγή), με αποτέλεσμα να αλλοιώσει το δείγμα και να κάνει στρατευμένο ένα ποσοστό του, της τάξεως σχεδόν του 20% μέσα σε διάστημα μόλις 15λεπτών.Θα αξιολογήσουμε λοιπόν τα δεδομένα προ αυτής της..επιδρομής στη δημοσκόπηση και θα προσπαθήσουμε να κρίνουμε αναλόγως δεδομένου και του μικρού δείγματος που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ξεκινάμε λοιπόν καθιστώντας σαφές ότι τα περισσότερα άτομα που συμμετείχαν σε αυτή τη δημοσκόπηση είναι άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανάλυση των εκλογικών προτιμήσεων που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Τα παρακάτω αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν κυρίως την ηλικιακή ομάδα 18-24.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή όμως.Όσον αφορά τα 2 μεγάλα κόμματα,η δυσαρέσκεια της νεολαίας είναι πλέον προφανής. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι αυτά τα 2 κόμματα θα οδηγήσουν την χώρα από το αδιέξοδο. Τα ποσοστά είναι ελαφρώς υπέρ της Ν.Δ, σίγουρα όμως η διαφορά θα είναι πιο εμφανής στις κάλπες.Παρ’όλα αυτά είναι σαφές ότι το δικομματικό μοντέλο έχει χάσει προ πολλού την αξιοπιστία του στις νεαρές ηλικίες.

Ας πάμε όμως τώρα στα κόμματα της αριστεράς. Είναι σαφές ότι η αριστερά σαν σύνολο κερδίζει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό στις επερχόμενες εκλογές και αυτό είναι που φαίνεται από τη δημοσκόπηση. Θα πρέπει όμως να λάβουμε σοβαρά υπ’όψιν μας ότι αριστερά κόμματα είναι λογικό να βρίσκουν μεγαλύτερη ανταπόκριση στα νεαρά άτομα. Σίγουρα μεγαλύτερη απ’ότι στο σύνολο των ηλικιών. Σαφώς και κόμματα όπως το ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κερδίζουν έδαφος σταδιακά,όμως τα ποσοστά τους δεν είναι ενδεικτικά για το σύνολο του πληθυσμού της κοινωνίας μας,ίσως όμως είναι αντιπροσωπευτικά των προτιμήσεων των νέων.

Τρίτον, κόμματα όπως το ΛΑΟΣ κατάφεραν και δεν συγκέντρωσαν ούτε μια ψήφο (!) και αυτό είναι ενδεικτικό της δυσαρέσκειας του κόσμου απέναντι στη στάση που κράτησε το ΛΑΟΣ έναντι των μνημονίων. Επιπρόσθετα,αρκετοί ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ φαίνεται ότι έχουν μετακινηθεί προς το λαϊκό σύνδεσμο της Χρυσής Αυγής,όπου φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστά της τάξεως πάνω του 4% (Προ της επιδρομής όπως προαναφέραμε) και είναι πλέον φαβορί για την είσοδο της στη βουλή.Η τοποθέτηση των ψηφοφόρων σε εξτρεμιστικά κινήματα όπως αυτό της Χρυσής Αυγής είναι ενδεικτική της απελπισίας των ανθρώπων εν μέσω κρίσης και της προσπάθειά τους που κάνουν να βρεθεί διέξοδος στο πρόβλημα τους.

Επιπρόσθετα, κομματικοί σχηματισμοί όπως οι οικολόγοι αλλά και κυρίως η ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως όχι μόνο θα μπουν στο κοινοβούλιο αλλά θα διεκδικήσουν και ένα αξιοσέβαστο ποσοστό σε έδρες.Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες,το κόμμα του κ. Καμμένου φαίνεται πως έχει σχετικά μικρή απήχηση στο σύνολο της νεολαίας, το γεγονός όμως ότι θα μπει στο Κοινοβούλιο και θα διεκδικήσει και ένα καλό ποσοστό είναι αναμφισβήτητο. Τα υπόλοιπα κόμματα όπως το κόμμα της κ.Μπακογιάννη και τα λοιπά,δύσκολα φαίνεται ότι θα καταφέρουν να αγγίξουν το κατώτατο όριο εισόδου στη βουλή που είναι το 3%.

Εν κατακλείδι,οδεύουμε προς μια «κατακερματισμένη» βουλή με ότι καλό η κακό συνεπάγεται αυτό. Το πως θα το εκλάβει αυτό ο καθένας προσωπικά είναι δική του, εν τέλει υπόθεση.

Θα ήθελα τέλος να επισημάνω για άλλη μια φορά ότι η παρούσα δημοσκόπηση δεν είναι επιστημονικό τεκμήριο, αλλά μια απλή ένδειξη των αντιλήψεων των νέων, και όχι του συνόλου της κοινωνίας μας.

Υ.Γ. Τέτοιου είδους πρακτικές σαν την χθεσινή δεν αποθαρρύνουν, αντίθετα συσπειρώνουν την ομάδα του Μέτρον Άριστον, η οποία έχτισε αυτό το blog με σκοπό την καυτηρίαση των κακών κειμένων. Και έτσι θα συνεχίσει να κάνει, με μεγαλύτερη θέρμη αυτή τη φορά.

Υ.Γ.2 Η παρακάτω εικονίτσα εξαιρετικά αφιερωμένη..

Βασίλης, Φοιτητής.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s