ΦΟΙΤΗΤΕΣ…ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ !!!

Αναγνώστες του blog αυτού,φοιτητές ή μη, ο τίτλος σας <> πολλά, είμαι σίγουρη.Θα έχετε ακούσει από συγγενείς, φίλους, Τύπο, τα δεδομένα της ελληνικής ακαδημαϊκής ζωής.. Μήπως σας <> ίσως και για το αιώνιο της φοίτησης της αρθρογράφου; Ε,λοιπόν όχι. Ως πρωτοετής φοιτήτρια, βεβαίως βεβαίως, ακόμη ανακαλύπτω τα όμορφα, τα άσχημα, τα καινοτόμα, τα ευτράπελα του πανεπιστημίου. Παρ’όλαυτά δεν μπορώ να κρύψω τον ενθουσιασμό μου για όλη αυτή την νέα κατάσταση-ζωή, γι’αυτό και θέλω να τη μοιραστώ όσο μπορώ μαζί σας.

Ας ξεκινήσω λοιπόν από το πρώτο, παράδοξο κατ’εμέ που παρατήρησα: Πολιτικές παρατάξεις. Φαινόμενο κατ’εξοχήν ελληνικό και εντελώς ξεπερασμένο αν λάβουμε υπόψη την πολιτική επικαιρότητα της χώρας. Άλλες θα σε βοηθήσουν στην εγγραφή σου,στις σημειώσεις, άλλες θα φροντίσουν για τη διασκέδασή σου…ή θα σε βοηθήσουν για όλα αυτά μαζί! Απώτερος σκοπός; Πολλές απαντήσεις θα μπορούσε να δώσει κανείς όπως και για άλλους τόσους λόγους θα μπορούσε κάποιος να γίνει μέλος σε μία από αυτές τις παρατάξεις. Ας είμαστε ανοιχτόμυαλοι. Ας είμαστε όμως και συνειδητοποιημένοι, όταν έχουμε στο νου μας την εγγραφή μας, όσον αφορά το τι πραγματικά αντιπροσωπεύει καλύτερα τις δικές μας ιδεολογίες, τα <> και τα <> μας. Αυτό όμως δε σημαίνει απαραίτητα πως αν κάτι ταιριάζει τελικά στις δικές μας πεποιθήσεις, βρίσκεται εκεί. Είναι στην κρίση του καθενός.

Ένα διαφορετικό ζήτημα που θέλοντας και μη το συναντάς στα φοιτητικά έδρανα, ( το επεξεργάζεσαι πιο αναλυτικά ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο της φοίτησης-για να μην πούμε στο πρώτο εξάμηνο) είναι οι διάφοροι τύποι φοιτητών. Αριθμώ:

1) Ο φωτεινός παντογνώστης: όσα βιβλία,εγκυκλοπαίδειες,σχετικά άρθρα και να έχεις διαβάσει πάνω στο αντικείμενο των σπουδών σου, εκείνος πάντα θα έχει έτοιμη τη σωστή απάντηση με την κατάλληλη επιχειρηματολογία. Εσύ, αν δεν ενδιαφέρεσαι μόνο να περνάς τα μαθήματα με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά για την καλή βαθμολογία (μέσω της οικειότητας που αποκτάς με τον καθηγητή) ή και την προσωπική σου γνώση,κρίση και μάθηση, τότε ΝΑΙ, σίγουρα ζηλεύεις τον εκάστοτε φοιτητή. Αν και εσύ λοιπόν επιθυμείς να γίνεις επιστήμονας στο είδος σου, ΔΕΙΞΕ ΤΙ ΑΞΙΖΕΙΣ.

2) Ζητούνται σημειώσεις-τηλέφωνο επικοινωνίας:698…..65: σαρκαστικός όπως θα καταλάβατε αυτός ο χαρακτηρισμός του τύπου-σπουδαστή για ευνόητους λόγους. Είναι εκείνος που ακόμα και αν παρακολουθεί κάποιες φορές τις διαλέξεις δεν κρατάει ποτέ σημειώσεις, ζητώντας απελπιστικά (για εκείνον) και αρκετά εκνευριστικά (για εμάς) σημειώσεις παντός τύπου, παντός μαθήματος, παντός καιρού. Εθελοντές να υπάρχουν..

3) The tourist: Από την ταινία, με αυτού του είδους τον φοιτητή, σχετίζεται μονάχα ο τίτλος. Είναι απλό. Θυμάται τη σχολή όποτε έχει διάθεση για..καφέ απέναντι από τη σχολή ή και ύπνο μέσα στο αμφιθέατρο. Η πλειοψηφία των Ελλήνων φοιτητών; Ίσως. Ίσως και όχι. Για να εστιάσουμε λίγο στα κοινωνικά δεδομένα,θεωρώ πως αυτό το φαινόμενο τείνει να μειώνεται,καθώς νέοι μεν περισσότερο συνειδητοποιημένοι δε εκ βίου, αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κρίσης, της ανεργίας που απορρέει, και τα περιθώρια που στενεύουν όλο και πιο πολύ. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία..

4) in στις εκδηλώσεις- out στο μάθημα: ξέρει πως να διασκεδάζει. Συνεισφέρει πάντα και σε όλες τις εκδηλώσεις των φοιτητικών οργανώσεων μόνο και μόνο για να περάσει ο ίδιος καλά, να πιεί και να κάνει τις διασυνδέσεις του,δίχως να υπολογίζει είδος club,μπουζούκια,μπαράκια. Φυσικά ούτε και καθημερινές, αργίες, παρουσίαση εργασίων, εξεταστική. Προσευχόμαστε για σένα..

5) Aθήναà500 χλμ: μετράμε πολλούς αναμφισβήτητα. Είτε από νησί, είτε από την όμορφη βόρεια Ελλάδα,από κάθε επαρχία και άκρη αυτού του τόπου αλλά και της Κύπρου. Στην αρχή μαθαίνει την Αθήνα: θα χρησιμοποιήσω την απάντηση ενός Κύπριου συμφοιτητή μου στην ερώτηση σε ποιες περιοχές της Αθήνας έχει πάει. Απάντηση; <>, βλέπε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Έπειτα σχεδόν κάθε βράδυ θα καλεί φίλους-φίλες στο φοιτητικό σπίτι για ποτό,χαρτιά,pro(αν είναι άντρας) ή και εθελοντικό συμμάζεμα. Και τις γιορτές θα βρίσκεται πάντα στο μόνιμο τόπο διαμονής. Η Αθήνα όμως πάντα θα τον εντυπωσιάζει.. Αναμφίβολα μπορείς να μοιραστείς άπειρες και ατέλειωτες εμπειρίες μαζί του.

Όλοι ξέρουμε έναν τέτοιο φοιτητή για κάθε περίπτωση ή σίγουρα ο καθένας μας είναι ένας από αυτούς. Καθόλου απίθανο! Θα ήθελα να σας μιλήσω όμως ορμώμενη από τον ενθουσιασμό μου και για άλλα πράγματα που μ’αρέσουν,μ’ενοχλούν,με κάνουν να προβληματίζομαι μέσα στο πανεπιστήμιο όπως η γνωριμίες με νέους από το εξωτερικό ( ΖΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ), τα προγράμματα που προσφέρει (εξαρτάται το πανεπιστήμιο), οι υποδομές, οι καθηγητές, οι παρέες. Αλλά δυστυχώς. Το άγχος περισσεύει, ο χρόνος δεν περισσεύει καθόλου και η εξεταστική πλησιάζει! Cross fingers για καλή επιτυχία και όμορφη ακαδημαϊκή ζωή σε όλους. Xx

Αφροδίτη Αναστασάκη, φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς.


Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΦΟΙΤΗΤΕΣ…ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ !!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s