Το ζήτημα με τους άστεγους στις μέρες μας. Πως ενδέχεται να αντιμετωπιστεί.

Υπέπεσε στην αντίληψη μου μια διαμάχη που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στο facebook σχετικά με τους άστεγους και το αν κάνουνε καλά διάφορα άτομα που τους θυμούνται »πρόσκαιρα,επιλεκτικά και μέσω facebook». Επιτρέψτε μου να πάρω θέση στο ζήτημα.

Το άτομο που έγραψε τα παραπάνω λόγια στην εικόνα έχει εν μέρει δίκιο. Όντως πολλοί από μας ανεβάζουμε στο internet σοβαροφανείς εκδηλώσεις συμπαράστασης και συμπόνιας στους άστεγους των οποίων το θέμα μέχρι πρότινος άφηνε πολλούς από μας παγερά αδιάφορους.Σίγουρα κάποιοι και ειδικά στη χώρα μας ενδιαφέρονται περισσότερο για το <> παρά για το <>. Επιτρέψτε μου όμως τώρα να κάνω και τον αντίλογο στην παραπάνω εικόνα.

Καλό θα είναι να τους σκεφτόμαστε συνέχεια. Σίγουρα οι περισσότεροι δεν το κάνουν. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να λοιδορούμε όσους τους αναφέρουν, γιατί αυτές τις μέρες το πρόβλημα φτάνει στο απόγειο του, και οι συνθήκες διαφέρουν από τις συνθήκες που επικρατούν το καλοκαίρι. Νομίζω ότι τους άστεγους δεν τους ενδιαφέρει να αποδοθεί δικαιοσύνη για το συγκεκριμένο θέμα στο facebook, αλλά περισσότερο τους ενδιαφέρει να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημά τους. Το κείμενο αυτό δεν δείχνει σεβασμό προς τους άστεγους και το πρόβλημά τους, αντίθετα φανερώνει τον εγωιστικό χαρακτήρα των περισσότερων Ελλήνων που βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος. Η λύση δεν είναι »μια κουβέρτα» αλλά μια συντονισμένη προσπάθεια που προϋποθέτει αλληλεγγύη την οποία -προφανώς- δεν τη διαθέτουμε.

Και για να ασχοληθούμε με τα πρακτικά του ζητήματος υπάρχουν ορισμένες πρωτοβουλίες όπως αυτή του δήμου Αθηνών και συγκεκριμένα του Κ.Υ.Α.Δ.Α (Βλ: http://www.hellasnews.tv/kyada/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1 )
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ψάξει πληροφορίες για το εν λόγω ζήτημα,και πώς μπορεί να βοηθήσει είτε μέσω εθελοντικής συμμετοχής είτε μέσω της παραχώρησης υλικών αγαθών για την κάλυψη των αναγκών των συνανθρώπων μας.
Επιπρόσθετα,υπάρχει το 1960 (Κέντρο Στέγασης Αστέγων) το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες κάνει αξιοπρόσεκτη δουλειά και αποτελεί αναμφίβολα αξιέπαινη πρωτοβουλία.

Δεν μου αρέσει να »λαϊκίζω» αλλά σφίγγεται η καρδιά μου όταν βλέπω ανθρώπους στην ηλικία του πατέρα μου να μην διαθέτουν στέγη. Αντ’αυτού ένα παγκάκι και μια φθαρμένη κουβέρτα φαίνεται να αποτελούν πολυτέλεια για έναν 50αρη άνθρωπο στις κρύες -όχι μόνο λόγω θερμοκρασίας- γειτονιές της Αθήνας. Μα πάνω απ’όλα κάποιον να τους φροντίζει. Κανείς από μας δεν έχει περάσει ίσως παρόμοιες συνθήκες και είναι δύσκολο να βάλουμε τον ευατό μας στη θέση τους. Ας το αναλογιστούν τουλάχιστον οι -πάμπολλοι- εξυπνάκηδες του facebook και του εκάστοτε site κοινωνικής δικτύωσης, πριν στάξουν τη χολή τους και κοινοποιήσουν τα απωθημένα τους και τα συμπλέγματα τους. Αυτή η χαιρεκακία και η εκδικητικότητα μας έφαγε αδερφέ μου…

Βασίλης


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s